Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep

UTRECHT - Als in Nederland vogelgriep uitbreekt, ontstaat een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV).

 
In het ergste geval wordt een kwart van de bevolking binnen negen tot twaalf weken ziek. Daardoor stijgt het aantal patiënten dat moet worden verzorgd. Bovendien valt zorgpersoneel uit doordat het zelf ook geïnfecteerd raakt. Dit betekent volgens het LEVV dat de reguliere zorg de vraag niet meer aan kan en een tekort aan personeel ontstaat.
 
Verpleegkundige eerst gevaccineerd
In een landelijk draaiboek staat dat verpleegkundigen als eerste gevaccineerd worden bij een grieppandemie. Ook komen zij als eersten in aanmerking voor behandeling en medicijnen. Op het hoogtepunt van de pandemie worden extra verpleegkundigen ingezet, zoals studenten, gepensioneerden en verpleegkundigen die in een andere sector zijn gaan werken. Dat zijn er niet genoeg, stelt onderzoeker Joke Mintjes.
 
Extra personeel
Volgens Mintjes zijn er nu vierhonderdduizend verpleegkundigen en verzorgenden. Als een kwart van de bevolking ziek wordt, komt dat neer op vier miljoen mensen. Om dat op te kunnen vangen, zijn zeker honderdduizend extra personeelsleden nodig.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.