Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geld voor seksuele gezondheid jeugd

Staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) trekt de komende drie jaar 5 miljoen euro uit om de seksuele gezondheid van de jeugd te bevorderen.

Ross hoopt dat jongeren via de GGD meer leren over geslachtsziekten, ongewenste zwangerschappen en seksueel geweld, zodat ze gezonde keuzes kunnen maken. Dat heeft Ross gezegd tijdens een congres van de Rutgers Nisso Groep in Utrecht. 
 
Seksueel actief
Jaarlijks worden bijna 200.000 jongeren voor het eerst seksueel actief. Bovendien bleek eerder deze week uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep dat ongeveer een miljoen Nederlanders professionele hulp nodig heeft, maar deze niet krijgen. Onder hen zijn relatief veel jongeren.
De staatssecretaris hoopt dat de weg naar die hulp makkelijker wordt als de zeven klinieken voor medische en seksuologische hulp - voormalige Rutgershuizen - ook bij de GGD's worden ondergebracht. Zij onderzoekt of het mogelijk is dit in 2008 te doen.
 
Bestrijding soa's
Daarnaast wees Ross erop dat het kabinet tot 2011 extra geld uittrekt voor de bestrijding en genezing van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dat bedrag loopt op tot 10,6 miljoen euro in 2011. Verder begint binnenkort in drie grote steden een proef met de screening van jongeren tussen de 16 en 29 jaar op de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia. Als die proef slaagt en het is financieel haalbaar, dan wordt deze landelijk ingevoerd.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.