Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Plakband tegen wratten onzin

Behandelen van wratten bij kinderen met een veelgebruikt soort superplakband (Duct Tape) heeft geen zin. Dat blijkt uit onderzoek onder 1440 kinderen op drie basisscholen in Maastricht.

 
Medici van de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht deden onderzoek naar de effectiviteit van Duct Tape naar aanleiding van Amerikaanse publicaties uit 2002. Duct Tape is een breed zilvergrijs linnenversterkt en watervast plakband, dat zich gemakkelijk laat afscheuren.
 
Onbekende werking
In 2002 meldde kinderarts Dean R. Focht III van het ziekenhuis in Cincinatti (Ohio) na onderzoek dat het afplakken van wratten met de tape in 80 procent van de gevallen afdoende was. Sindsdien zijn er huisartsen die de tape aanbevelen bij het behandelen van wratten. Waarom de tape werkte, was onbekend.
Huiduitslag
Maar Fochts getallen zijn volgens het nieuwe Maastrichtse onderzoek niet reproduceerbaar. In het onderzoek bleek bovendien dat Duct Tape bij vier van de vijf plakkers loslaat en dus onbetrouwbaar is in gebruik. Zo’n 15 procent van de kinderen kregen er huiduitslag of jeuk van, soms zo erg dat ze met het onderzoek moesten stoppen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.