Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Slechte overdracht acute zorg kost levens

De slechte overdracht van informatie tussen ziekenhuizen en ambulances kost levens. In noodsituaties handelt ambulancepersoneel naar eigen goeddunken, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ).

 

Het rapport, dat in mei uitkwam en in handen van Trouw is, bevat conclusies van een onderzoek dat de IGZ deed naar aanleiding van een dodelijk incident . Vorig jaar juni stierf een tweejarig jongetje door een fout van een ambulanceverpleegkundige. Het kindje werd van het UMC Groningen naar het Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo gebracht. Tijdens het vervoer van het peutertje gaf de verpleegkundige het kind antibiotica via een infuus, terwijl dat via de neus had moeten gaan. De vergissing was mogelijk doordat het medicijn in een spuit zat die ook aangesloten kan worden aan het infuussysteem. Eind oktober veroordeelde de rechtbank van Assen hem tot werkstraf en voorwaardelijke cel. De verpleegkundige heeft achteraf bezien fout gehandeld en zonder overleg.
 
Herhaling
Ondersteunende regels over medicatie en de bevoegdheden van ambulanceverpleegkundigen ontbreken, zo blijkt uit het rapport. Hierdoor denkt de inspectie dat een herhaling van fatale incidenten niet uitgesloten is.
 
Maatregelen
Het onderzoek ging uit van het incident en richtte zich op het ambulancevervoer in Groningen en Drenthe, maar het probleem blijft niet beperkt tot die regio. 'Het is een landelijk probleem', stelt Pieter van Rest, Officier van Justitie in de zaak van de ambulanceverpleegkundige. Inmiddels worden er maatregelen getroffen, zoals identieke aansluitingen van materiaal en betere richtlijnen voor vervoer tussen ziekenhuizen.
 

Redactie Nursing - Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.