Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen te probleemoplossend

Verpleegkundigen moeten stoppen met probleemoplossend werken. Pas dan kunnen zij goed aansluiten bij de beleving van de patiënt.

Dat zegt Gabriël Roodbol, verpleegkundig consulent psychiatrie en tevens spreker op het Nursing Event.
 
Betekenis
Hij vindt dat verpleegkundigen te snel overgaan tot het oplossen van een probleem of vraag van een patiënt, zonder stil te staan bij de betekenis ervan. ‘Als een patiënt aangeeft dat hij baalt omdat hij steeds lang moet wachten, is de verpleegkundige geneigd om excuses te maken en harder te gaan lopen’, zegt Roodbol. ‘Maar we staan niet stil bij de waarde van die vraag. Misschien is het een uiting van het niet kunnen accepteren van de ziekte of de situatie: dáár moet je dan wat aan doen.’
 
Invullen
Er moet volgens Roodbol dan ook meer aandacht worden geschonken aan de beleving achter het probleem. ‘Door de aandacht daarbij te leggen voelt de patiënt zich beter begrepen en lost het probleem zich bijna vanzelf op’, zegt hij. ‘We vullen te snel het antwoord voor de patiënt in.’
 
Nursing Event
Roodbol licht zijn uitspraken toe op zaterdag 9 december op het Nursing Event . In het seminar ‘De consulterende verpleegkundige’ laat hij bezoekers op een dynamische manier kennismaken en oefenen met cliëntgerichtheid. Er zijn nog plekken vrij voor dit ochtendseminar.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.