Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige moet medicatietest afleggen

Verpleegkundigen zouden bij aantreden in het vak een test moeten afleggen om te bewijzen dat ze de ziekenhuisapotheek voldoende kennen en bekwaam zijn in het toedienen van geneesmiddelen.

 
Dat is althans het standpunt van Hayo Graatsma, voorzitter van de Werkgroep Medicatieveiligheid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). De vereniging liet een onderzoek uitvoeren (‘HARM’) waaruit blijkt dat van alle fouten met geneesmiddelen 30 procent te wijten is aan verkeerde toediening (verpleegkundigen) en 40 procent door verkeerd voorschrijfgedrag (artsen).
 
Polyfarmacie
Jaarlijks worden zo’n 41.000 mensen door foute medicatie in het ziekenhuis opgenomen. Begin december werden hierover al Kamervragen gesteld. Vooral bij de medicatie die aan ouderen wordt toegediend, komen problemen voor als gevolg van polyfarmacie. Bloedingen, hartaandoeningen of ademhalingsmoeilijkheden komen het meeste voor. De kosten bedragen 85 miljoen euro per jaar.
 
Opleidingsbeleid
Woordvoerder Monique Verkerk van V&VN erkent het probleem, maar vindt een test bij aanvang van het beroep verpleegkundige niet de oplossing. ‘Beter is het opleidingsbeleid dat sommige ziekenhuizen voeren, waarbij bij een geconstateerd kennistekort wordt bijgeschoold. Dat betreft dan leren van elkaars fouten zonder schuldvraag, om fouten in de toekomst te voorkomen.’ Ook pleit de V&VN voor beter onderwijs op het gebied van verpleegkundig rekenen en medicatie op de initiële verpleegkunde opleidingen.
 Redactie Nursing - Kurt Meers/Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.