Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gevaarlijk grapefruitsap

NORTH CAROLINA/CHAPEL HLL - Niet bioflavonoïden, maar furanocumarines zijn verantwoordelijk voor de gevaarlijke interactie van grapefruitsap met bepaalde medicijnen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van North Carolina, Chapel Hill.
Gevaarlijk grapefruitsap

 

Al zo’n tien jaar lang delen artsen hun patiënten mee geen grapefruitsap te drinken als ze bepaalde medicatie krijgen, zoals cholesterolverlagende medicijnen of medicijnen voor de bloeddruk. Studies hebben namelijk aangetoond dat het sap ervoor zorgt dat meer van deze medicijnen in de bloedbaan terecht komt dan wenselijk, wat kan resulteren in gevaarlijke bijeffecten.

Enzym
Verondersteld werd dat flavonoïden in het sap hiervoor verantwoordelijk waren, maar Paul Watkins en collegae toonden aan dat furanocumarines de boosdoeners waren. Deze stoffen remmen het enzym CYP3A, dat normaliter bepaalde medicijnen gedeeltelijk vernietigt. Gevolg is dat er meer van de medicijnen in het bloed komt. Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.