Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Groot personeelstekort dreigt in zorg

DEN HAAG - In verpleeg- en verzorgingshuizen dreigen vanaf volgend jaar grote personeelstekorten. Werkgevers worden waarschijnlijk gedwongen op grote schaal personeel in het buitenland te werven.
Groot personeelstekort dreigt in zorg

 
Dat zeggen minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD), de Commissie Buitenlands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) en de zorgvakbond Abvakabo in het Nederlands Dagblad van zaterdag jongstleden.
 
Asielbeleid
Ondanks het dreigende personeelstekort komen er steeds minder buitenlandse verpleegkundigen in Nederland werken. Tussen 2000 en 2004 is het aantal startende werknemers van buiten de Europese Unie per jaar gedaald van 93 tot 35. De CBVG wijt dat aan het strenge asielbeleid van minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD).
 
Dramatische vormen
Abvakabo heeft nog een andere verklaring. "Oudere verpleegkundigen stoppen massaal en de onregelmatige werktijden schrikken jonge vrouwen met een kinderwens af. Als de economie snel aantrekt, nemen de tekorten dramatische vormen aan", zegt Marco Borsboom van Abvakabo in de krant.
 
Imago
Door de vergrijzing zou in 2025 bijna een kwart van de beroepsbevolking in de zorg- of welzijnssector moeten werken, verwacht het ministerie. Het beleid is erop gericht Nederlandse jongeren op te leiden. Abvako zegt in de krant dat de sector een slecht imago heeft: zwaar en vies werk dat slecht betaalt. Komende week staat een Kamerdebat gepland over het arbeidsmarktbeleid voor verpleegkundigen.
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.