Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Roken leidt tot hartkwalen bij eigen kind

ROTTERDAM - Dat roken slecht is voor een ongeboren kind, is al lang bekend. Nieuw is echter de ontdekking dat kinderen die geboren zijn uit een rokende moeder, zelf een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. 
 
Roken leidt tot hartkwalen bij eigen kind

Uit onderzoek van promovendus Vincent Jaddoe blijkt dat als een moeder tijdens de zwangerschap rookt, het kind na zijn twintigste levensjaar al vatbaar is voor hartkwalen. Bovendien stijgt vanaf hun vijftiende het cholesterolgehalte sneller bij overgewicht. Dit meldt het AD.
 
Generation R
De resultaten zijn afkomstig van het zogeheten projcet Generation R(otterdam). Een onderzoeksproject waarbij uit deze stad twintig jaar lang tienduizend kinderen van vrucht tot jong volwassene worden gevolgd. Jaddoe promoveert vandaag op zijn onderzoek.
 
Aangetast
Van de rokende moeders in spe die Jaddoe volgde, rookte 25 procent op het moment dat ze zwanger raakten. Daarvan bleef zeventien procent roken gedurende hun zwangerschap. Bij rookbaby’s wordt de groei van het bovenbeen het eerst aangetast, gevolgd door de buik en het hoofd. Het lijkt erop alsof de foetus beschadigingen aan de belangrijkste organen zo lang mogelijk uitstelt.
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.