Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Sneller in overgang door slechte gezondheid

UTRECHT - Vrouwen met een hoger risico op hart- en vaatziekten komen eerder in de overgang dan vrouwen die dit niet hebben. Tot nu toe dacht men juist dat vrouwen in de overgang sneller last krijgen van cardiovasculaire problemen.
 

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat vrouwen die op 43-jarige leeftijd al last hebben van verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk of overgewicht sneller in de overgang komen dan hun 'gezonde' leeftijdsgenoten. Die bevinding sluit aan bij recente berichten waaruit bleek dat oestrogenen na de menopauze geen beschermende werking lijken te hebben.
 
Dalend
In het onderzoek zijn de gegevens van ruim zevenhonderd vrouwen in de overgang bekeken. Deze personen worden al sinds 1948 in Amerika gescreend. Ruim negentig vrouwen hadden een dalend cholesterolgehalte in het bloed; zij kwamen later in de overgang dan de vrouwen die een hoog en stijgend cholesterol hadden. Voor de andere risicofactoren op hart- en vaatziekten gold hetzelfde: diegenen met risicofactoren kwamen eerder in de overgang.
 
Verband
Het is de eerste keer dat er een verband is gelegd tussen cardiovasculaire risicofactoren voor de overgang en daarna, dus het UMC Utrecht vindt verder onderzoek noodzakelijk. Vandaag zijn de complete onderzoeksresultaten te lezen in JACC: Journal of the American College of Cardiologists.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.