Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Speciale brancard moet rugklachten terugdringen

EMMEN - Ambulances in de regio Emmen worden vanaf januari 2007 uitgerust met een speciale hydraulische brancard. De nieuwe techniek moet ervoor zorgen dat ambulancepersoneel minder rugklachten heeft en dat het ziekteverzuim daalt.
 

Het betreft een proef waarmee in Groot-Brittannië al goede resultaten zijn gehaald.
 
Buitenland
Volgens directeur Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg is de werkbelasting een groot probleem: "Er is een hoog ziekteverzuim omdat ambulanceverpleegkundigen vaker dan gemiddeld last hebben van hun bewegings- en houdingsapparaat. Daarop zijn we gaan kijken hoe dat in het buitenland wordt geregeld. In Groot-Brittannië bleken ze dit hydraulische systeem met succes te hebben ingevoerd."
 
Paardentrailer
Het hydraulische systeem lijkt op dat van een paardentrailer. De ambulance laat een schuine laadklep naar beneden. Daarna trekt een lier de brancard naar binnen. Daardoor wordt het lichaam van de ambulanceverpleegkundige ontlast.
 
Ziekteverzuim
In Groot-Brittannië is het systeem al twee jaar in gebruik. Volgens Tjerk Hiddes is het ziekteverzuim daar spectaculair gedaald. Reden waarom de regio Emmen is gekozen voor de proef, is dat daar relatief veel oudere ambulanceverpleegkundigen werken.
 

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.