Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige veiliger dan bouwvakker

 MAARSSEN - Per jaar vinden er in de gezondheidszorg zo’n 8200 arbeidsongevallen plaats met letsel en verzuim als gevolg. Dat blijkt uit de ‘Monitor Arbeidsongevallen 2004’ die TNO en de stichting Consument en Veiligheid hebben opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken.

In totaal vindt 10% van alle arbeidsongevallen in Nederland plaats in de zorg. In vergelijking met de sectoren bouw en industrie is de zorg een relatief veilige plek om te werken. Vinden in de zorg & welszijnssector 710 ongevallen plaats per 100.000 medewerkers; in de bouw is dit aantal bijvoorbeeld 2800 per 100.000 medewerkers. Toch wil TNO-onderzoeker Anita Venema niet spreken van de zorg als veilige sector om in te werken. ‘Meer dan 8000 mensen per jaar in hebben te maken met letsel door een ongeval op het werk.’

Verpleeghuizen
Van de ongevallen die in de zorg plaatsvinden, gebeuren er 2300 in verpleeg- en verzorgingshuizen. De rest van de ongelukken in de sector zorg & welzijn vindt plaats op overige plekken. Over incidenten in de ziekenhuizen zijn te weinig gegevens bekend om mee te kunnen nemen in de monitor.

Snijden en steken
In het algemeen betreffen de meeste arbeidsongelukken ‘vallen’, maar ook stoten tegen kasten en bedden, en snijden en steken. Jongeren lopen de grootste kans om een arbeidsongeval te krijgen. Venema: ‘We vermoeden dat dit te maken heeft met onervarenheid en het minder inzicht hebben in de risico’s van het werk.’
Christie Klaucke - redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.