Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Misselijkheid na operatie voorspelbaar

UTRECHT - Het voorkomen van misselijkheid door narcose is mogelijk door preventief een antibraakmiddel toe te dienen.Dit blijkt uit recent promotieonderzoek van Jolanda van den Bosch naar emeticabeleid rond een OK. Zij promoveert op 7 juli aanstaande aan de Universiteit Utrecht. Jolanda van den Bosch ontwikkelde modellen waarmee te voorspellen is welke patiënten meer kans hebben op misselijkheid en wanneer het nodig is preventief in te grijpen.
 
Kenmerken
Zo’n dertig tot vijftig procent van de mensen die een operatie ondergaan hebben daarna last van misselijkheid of braken. Kenmerken zoals geslacht, leeftijd, roken, eventuele misselijkheid en braken na eerdere operaties, wagenziekte, en de soort operatie bepalen de kans op misselijkheid.Dagbehandeling

Van den Bosch testte haar model op 1200 klinische patiënten, ook heeft ze het model toepasbaar gemaakt voor dagbehandelingspatiënten.

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.