Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe folder over tolken

UTRECHT - Pharos, kenniscentrum vluchtelingen en gezondheid, stuurt deze maand alle zorginstellingen een brochure over de inzet van tolken in de gezondheidszorg. De brochure biedt zorgverleners normen voor het inschakelen van een tolk.

 
 
In de zorg en maatschappelijke opvang is het noodzakelijk dat zorgverleners en cliënten elkaar goed begrijpen. Om dit mogelijk te maken moet er soms een tolk worden ingeschakeld. Zorgverleners moeten zich echter houden aan veldnormen wanneer zij met een tolk werken. Zo is er de norm om met officiële tolken van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVCN) te werken. Ook is het inzetten van een tolk beter dan familieleden of kinderen laten tolken. Meestal wordt niet alles correct vertaald en zijn er problemen in verband met privacy.
 
Inspectie
De veldnormen voor tolken zijn opgesteld door een werkgroep op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onder leiding van Pharos. De werkgroep bestaat verder uit zorginstellingen en koepelorganisaties, zoals GGD Nederland, GGZ Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
 
Site
De brochure is binnenkort te downloaden via de site van Pharos, kenniscentrum vluchtelingen en gezondheid in Utrecht.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.