Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rode sticker voor onveilige bewakingsapparatuur

HENGELO/ALMELO - De Ziekenhuisgroep Twente neemt op 29 juni aanstaande als eerste ziekenhuis in Nederland het TNO-kwaliteitskeurmerk voor patiëntbewakingsapparatuur in ontvangst. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de landelijke eis vande Inspectie voor de Gezondheidszorg om een kwaliteitssysteem voor medische techniek in te voeren.

 

Alle ziekenhuizen gebruiken bewakingsapparatuur voor monitoring van de belangrijkste lichaamsfuncties van patiënten, zoals bloedvoorziening, zuurstof, bloeddruk en temperatuur. Omdat deze apparatuur in kritische situaties wordt gebruikt, is het van belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van de techniek zo groot mogelijk te maken.Verpleegkundigen
In de afgelopen anderhalf jaar heeft de Ziekenhuisgroep Twente onder aanvoering van klinisch fysicus Michaël Lansbergen het traject doorlopen om tot het keurmerk te komen. De medische processen van veertien verschillende afdelingen moesten onder andere op elkaar afgestemd worden. Lansbergen: "Door een projectgroep samen te stellen met technici, medici, leidinggevenden en verpleegkundigen hebben we breed draagvlak weten te creëren." In plaats van dikke kwaliteitshandboeken te schrijven heeft de projectgroep simpele schema’s en fotorapportages gebruikt.Stickers Kiek'n
Geïnspireerd door een tekst van Herman Finkers: het verkeerslicht staat op rood, het verkeerslicht staat op groen, in Almelo is altijd wat te doen', is vooruitlopend op de introductie van het kwaliteitssysteem het project ‘Stickers Kiek’n’ gestart. “Door middel van een rode sticker kan iedere medewerker van ons ziekenhuis een medisch apparaat afkeuren en aanmelden ter reparatie. Als de klacht verholpen is en er veiligheidstesten uitgevoerd zijn, mag het apparaat weer worden vrijgegeven. Dit gebeurt middels een groene sticker. Door de duidelijk herkenbare stickers is van grote afstand te zien dat een apparaat medisch inzetbaar is of niet," aldus Lansbergen.Menselijk
Door digitale registratie heeft het ziekenhuis nu ook maandelijks een overzicht van de storingsoorzaken. Veelal blijken deze niet technisch, maar menselijk van aard te zijn.

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.