Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste bevallingscoaches gediplomeerd

UTRECHT - Vrouwen die wat extra ondersteuning bij hun bevalling willen kunnen binnenkort terecht bij een bevallingscoach. Vier van deze zogeheten doula's krijgen op 23 september -als eerste in Nederland -hun certificaat.


Zij mogen dan het beroep van bevallingscoach gaan uitvoeren. De 'pufmaatjes' doorliepen de opleiding tot doula in Utrecht. Het gaat vooral om kraamverzorgenden en mbo-verpleegkundigen die de opleiding hebben gevolgd als aanvulling op hun huidige kennis en beroep.
 
Puffen
Doula's staan vrouwen bij tijdens hun bevalling: ze puffen mee of masseren de barende vrouw tijdens de bevalling. Ook zorgen zij voor veel praktische zaken voor, tijdens en na de bevalling.
 
Oud-Grieks
Het woord 'doula' is van oorsprong oud-Grieks en betekent 'dienende vrouw'. In de Verenigde Staten is het woord ingeburgerd geraakt in een nieuwe betekenis. Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.