Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Getuigenverklaringen zaak Lucia de B. onvolledig

HILVERSUM - Getuigen-deskundigen die de rechter hebben voorgelicht in het strafproces tegen Lucia de B., hebben dit gedaan op basis van onvolledige informatie. Dat meldde het tv-programma Nova gisterenavond.
Getuigenverklaringen zaak Lucia de B. onvolledig

Hadden de getuigen-deskundigen wel over volledige informatie beschikt, dan had hun oordeel over de zaak en ook dat van de rechter mogelijk anders uitgepakt.

Sectierapport

Volgens Nova heeft de Leidse toxicoloog F. de Wolff niet kunnen beschikken over het sectierapport van de baby Amber. Het meisje is volgens het Haagse gerechtshof, voorgelicht door De Wolff, gestorven aan een acute vergiftiging met de stof digoxine. Een van de kenmerken hiervan is een samengetrokken hart. In het sectieverslag, waar Nova de hand op wist te leggen, staat dat het hartje van Amber ontspannen was. Dit feit was De Wolff dus niet bekend.

Incomplete stukken
Ook andere relevante informatie zou De Wolff zijn onthouden. De toxicoloog is niet de enige die op basis van onvolledige informatie aan de rechter heeft gerapporteerd. De kinderarts G. Stoelinga zou eveneens aan de hand van incomplete stukken verslag hebben uitgebracht omtrent de dood van vier kinderen.

Standpunten
Het feit dat de getuigen-deskundigen onvolledig zijn ingelicht en hun in de zaak ingenomen standpunten mogelijk herroepen, zou nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Voor de Hoge Raad zou dit reden kunnen zijn de zaak nogmaals te laten herzien, als daartoe een verzoek wordt ingediend.

 

Twijfels

In de zaak-Lucia de B. zijn al eerder aanzienlijke twijfels gerezen over de schuld van de Haagse verpleegkundige, die altijd heeft ontkend. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen publiceerde enkele maanden geleden een boek over de zaak, waarin hij het het tientallen pagina's tellende arrest van het Haagse hof fileert. De zaak is inmiddels aangemeld bij de commissie-Posthumus II, die ernstige, afgedane strafzaken bij grote twijfel opnieuw kan laten onderzoeken. Of de commissie dat met de zaak-De B. zal doen, staat nog niet vast.

 

Veroordeling

Lucia de B. werd in 2004 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot levenslang en tbs wegens het plegen van zeven moorden en drie pogingen daartoe. Na herziening van de zaak bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in juli van dit jaar de straf op levenslang. De slachtoffers van De B. waren patiënten in verschillende Haagse ziekenhuizen waar zij werkzaam was.

Nursing houdt een dossier bij over de zaak Lucia de B.


 

Redactie Nursing

5 reacties

 • no-profile-image

  Redactie Nursing

  Beste Karel en de elegast, graag wil ik jullie wijzen op de gedragsregels rond de reacties op de site. De reacties van bezoekers op deze site zijn gepubliceerd buiten de redactie van Nursing om. Schelden, bedreigen, beledigen of reacties die anderen op andere wijze hinderen, wordt hier niet getolereerd. Een volgende keer zullen ze dan ook worden verwijderd.

 • no-profile-image

  Mariken van Nimwegen

  Karel, pak je paard, en galoppeer een end heen. Je kunt zoiets niet eisen. Of is de Nursing redactie soms de redactie achter Peter R. de Vries? Nou dan...

 • no-profile-image

  karel en de elegast

  IK VIND HET HEEL ERG ONGEPAST DAT ER NIET VERDOMME GEREAGEERD WORD OP DEZE REACTIES IK WEET HET TOEVALLIG EVEN NIET MAAR IK REAGEER TENMINSTE..
  IK LAAT HET HIER NIET BIJ ZITTEN!

 • no-profile-image

  Hanneke Lam.

  Gegroet iedereen
  Ik zou ook graag willen weten welke getuigen gehoord zijn?

 • no-profile-image

  gilaine

  weet iemand misschien welke getuigen zijn gehoord bij de rechtzaak?
  alvast bedankt
  m.v.g
  Gilaine leesberg

Of registreer je om te kunnen reageren.