Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Isala introduceren menopauzeverpleegkundige

ZWOLLE - De Isala klinieken in Zwolle beginnen donderdag 17 augustus met een polikliniek voor vrouwen rond de menopauze. De poli wil voorzien in de informatiebehoefte over de menopauze bij vrouwen tussen de 40 tot 60 jaar.

Op de poli kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier advies krijgen van een gespecialiseerde verpleegkundige. Deze werkt nauw samen met een gynaecoloog.


Anamnese
Bij een bezoek aan de menopauzepoli neemt de verpleegkundige een uitgebreide anamnese af, en vindt screening plaats op eventuele risico's op hart- en vaatziekten, diabetes, en osteoporose. Ook borstkanker, urineverlies, depressiviteit en sexualiteit kunnen besproken worden.


Geen ziekte
Veel vrouwen voelen zich in de menopauze niet goed. Dat kan enige jaren duren, waarbij de ene vrouw weinig en de andere vrouw veel klachten ervaart. De periode van de overgang is geen ziekte, maar men kan zich er wel ziek door voelen.


Verwijzen
De initiatiefnemers hopen dat vrouwen met menopauzale en gynaecologische klachten makkelijker naar polikliniek zullen komen.  Vrouwen kunnen een afspraak maken, of een verwijzing krijgen via de huisarts of gynaecoloog.




Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.