Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'MS-diagnose in Nederland wél betrouwbaar'

AMSTERDAM - Het recent geplaatste bericht in het Britse blad The Times over de veelvuldige gestelde foutieve diagnose van Multiple Sclerose, is niet in Nederland van toepassing. Dit stelt prof.dr. Frederik Barkhof van het VU medisch centrum.

 
In een artikel op de internetsite van Artsennet stelt Barkhof dat voor het vaststellen van Multiple Sclerose het maken van MRI scans van hersenen en ruggenmerg essentieel is. Fout-diagnostiek zoals gemeld in Groot Brittanië is in Nederland onwaarschijnlijk, aldus prof.dr. Frederik Barkhof van het VU medisch centrum.
 
Criteria
Barkhof is radioloog en ontwikkelde criteria voor de beoordeling van MRI scans. Deze criteriea worden inmiddels wereldwijd gebruikt voor de diagnose van MS, aldus Artsennet.
 
The Times
The Times van dinsdag 22 augustus meldde dat in Engeland diagnose MS ten onrechte is gesteld bij honderden mensen. In Nederland is echter, zo schrijft Artsennet, al geruime tijd bekend dat mensen met MS de antistoffen anti cardiolipine in het bloed kunnen hebben.
 
Al vijf jaar
In het MS Centrum worden patiënten al ruim vijf jaar getest op deze antistoffen. De antistof komt bij ongeveer vijf procent van de mensen met MS voor. Dat kan wijzen op het symdroom van Hughes, maar ook MS blijft mogelijk. Dit moet volgens Artsennet blijken uit verder onderzoek.
 

Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Of registreer je om te kunnen reageren.