Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Risico trombose ook groot na lange autoreis

LEIDEN - Een urenlange reis in een auto, bus of trein geeft een net zo hoge kans op een trombose als een vliegreis.
Risico trombose ook groot na lange autoreis

 
Bij reizen van meer dan vier uur verdubbelt de kans op een bloedprop in een ader. De eerste week na de reis bleek het risico het grootst. Tot nu toe gold vooral langdurig verblijf in een vliegtuig als riskant.
Studie LUMC
Dat meer vormen van reizen trombosegevaar opleveren, blijkt uit een studie van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die onlangs verscheen in het internettijdschrift PLoS Medicine.
 
Risicogroepen
De onderzoekers vonden groepen mensen die een nog grotere kans op trombose hebben bij lange reizen. Vrouwen die de pil slikken, lopen in auto, bus of trein twintig keer zoveel risico. Maar voor hen is de kans dan lager dan in een vliegtuig. Reizigers die een ernstig overgewicht (obesitas) hebben, lopen bij langdurige reizen over land een bijna tien keer zo hoog risico, maar bij vliegreizen werd dat effect niet gevonden, blijkt uit de gegevens van de Leidse onderzoekers.
 
Vervolgonderzoek
In vervolgonderzoek naar de gevaren van reizen gaan ze ook nog bekijken of andere zaken van invloed zijn op de kans op trombose, zoals drank, slaappillen of het verschil tussen eerste en tweede klas.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.