Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Roker loopt risico op harige tong

BERLIJN - Mannen die roken lopen veel risico op het ontwikkelen van een zwarte harige tong.

Deze lingua villosa nigra verschijnt wanneer de papillen op de tong 1,5 centimeter lang worden en bruin of zwart worden, aldus een onderzoeker van de Universiteit van Essen.
 
Samenklitten
Normaal gezien zijn deze papillen slechts één millimeter lang. Het fenomeen komt het vaakst voor bij mannen die roken. De afwijking zou afkomstig zijn van een verstoring van het immuunsysteem dat ervoor zorgt dat bacteriën op de tong kunnen samenklitten. Roken, vooral in combinatie met slechte mondhygiëne, kan net zoals een tekort aan vitamines de oorzaak zijn van een zwarte, harige tong.
 
Stoppen met roken
De enige remedie is stoppen met roken en de mondhygiëne verbeteren. Hoe lang het precies duurt voordat de zwarte, harige tong weer gezond wordt, is niet duidelijk. In sommige gevallen verdwijnt het fenomeen zelfs vanzelf.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.