Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige draait bekkenbodempoli

MAARSSEN - Op de vorige week geopende bekkenbodempoli in het UMC St Radboud speelt een continentieverpleegkundige een grote rol.
Verpleegkundige draait bekkenbodempoli

 
De poli springt in op het toenemend aantal vrouwen met bekkenbodemproblemen. Initiatiefnemers van de poli zijn beiden arts, maar zij vonden dat een verpleegkundige niet mocht ontbreken in het nieuwe centrum. De poli behandelt vrouwen die, vaak na hun bevalling, meerdere problemen hebben met bekken, blaas of continentie. ‘Ik ben gevraagd om als continentieverpleegkundige mee te draaien op deze poli, als laatste schakel in het voortraject’, zegt Hanny Cobussen, nurse-practitioner in opleiding.
 
Snelle diagnostiek
Cobussen ontvangt de poli-bezoekers nadat ze bij de gyneacoloog, de uroloog en fysiotherapeut zijn geweest. Dat gebeurt allemaal op dezelfde dag, zodat snelle diagnostiek mogelijk is. ‘Die drie disciplines kijken vaak klachtgericht naar de patiënten; als verpleegkundige kijk ik verder’, zegt Cobussen. Zo bekijkt zij of de vrouwen continentiemateriaal gebruiken en of dat afdoende is. Waar nodig schrijft zij voor. Ook is het haar taak om de draagkracht en sociale omgeving van pre-operatieve patiënten te beoordelen. ‘En aan het eind van de dag help ik in het multi-disciplinair overleg mee met het stellen van de diagnose en het maken van een behandelplan.’
 
Laagdrempelig
Cobussen benadrukt dat de poli nog maar net geopend is en dat de meerwaarde van haar functie nog moet worden onderzocht. ‘Maar ik merk wel dat mensen in het voortraject bij mij vragen wat de andere disciplines hebben laten liggen. Een verpleegkundige is altijd wat laagdrempeliger dan een arts’, zegt zij. ‘En dat is bij dit soort problematiek een grote plus om optimale patiëntenzorg te kunnen leveren.’
 


Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.