Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Maagzuur lang niet altijd zuur

UTRECHT - Het gevoel van brandend maagzuur wordt niet altijd veroorzaakt door zure maaginhoud. Het nut van zuurremmende medicatie is daarom een stuk minder groot dan altijd werd gedacht.
 

Dat concludeert Arjan Bredenoord in zijn promotieonderzoek aan het UMC Utrecht. Hij ontdekte dat het gevoel van brandend maagzuur ook kan ontstaan door het opboeren van gewone lucht, niet per se door het omhoogstromen van zure maaginhoud. Dit was niet eerder bekend.   
 
Oprispingen
Bredenoord deed zijn ontdekking door de elektrische weerstand van de slokdarm te meten bij patiënten die last hebben van omhoogkomend maagzuur. Met deze methode kunnen bewegingen van lucht en vloeistoffen in de slokdarm gemeten worden; de meting gaat daarmee verder dan de traditionele bepaling van de zuurgraad van de slokdarm. Het blijkt dat zo’n vijftien procent van de ‘zure’ oprispingen helemaal niet zuur is.
 
Dure zuurremmers
Tien tot twintig procent van de bevolking heeft geregeld last van brandend maagzuur . Een deel daarvan gebruikt relatief dure zuurremmers als medicijn, terwijl ze daar niet allemaal baat bij hebben. Een klein deel van deze patiënten zou geholpen kunnen worden met een operatie die het moeilijker maakt voor de maaginhoud om de slokdarm te bereiken.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.