Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ondervoeding blijft onderschat probleem

MAARSSEN – Bijna één op de drie á vier patiënten in de Nederlandse gezondheidszorg is ondervoed. Dat staat in een petitie die vanmiddag wordt uitgereikt aan de leden van de Tweede Kamer.
Ondervoeding blijft onderschat probleem

Volgens voormalig verpleegkundige en drs. Henry Mostert, projectleider Verbetertraject Eten en Drinken van Zorg voor Beter (NIZW/ZonMw), letten verpleegkundigen en verzorgenden nog te weinig op ondervoeding. 'En er bestaat  in de zorg een chronische registratieangst op juist die punten waar het wél belangrijk is.’
 
Taboe
Daarnaast is er volgens Mostert ook nog een 'taboe' op rekenen. ‘Maar de enige manier om te weten of er sprake is van zorgwekkend gewichtsverlies is door een patiënt bij binnenkomst te wegen en het gewicht daarna te blijven volgen.' Als iemand meer dan 3 kilo in één maand of zes kilo in zes maanden afvalt moeten alle ondervoedings-alarmbellen gaan rinkelen en de juiste acties genomen worden. Helaas schiet dit er vaak bij in.
 
Signalerende rol
Mostert pleit ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg elkaar aanspreken op het wel of niet oppakken van hun signalerende rol. 'Wat dat betreft moeten we het niet alleen hebben over voldoende handen aan het bed, maar ook over voldoende hersenen en leiding aan bed.'
 
Prevalentiemeting
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ), die vanmiddag wordt gepresenteerd, blijkt dat ondervoeding vaak voorkomt in alle zorginstellingen. Volgens de opstellers van de petitie, de onderzoeksgroep LPZ en de Stuurgroep Wie beter eet wordt Sneller Beter, leidt het ondervoedingsprobleem jaarlijks tot tussen de 300 miljoen en een miljard Euro extra kosten.
 
Commotie
Al vóór het verschijnen van het rapport was er, naar aanleiding van de aankondiging ervan, commotie ontstaan. Afgelopen donderdag moest staatssecretaris Ross van Dorp de Tweede Kamer beloven dat ze hard gaat ingrijpen als instellingen de kwaliteit van de zorg niet verbeteren.
 


Redactie Nursing - Frans Glissenaar

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.