Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen geven zelfstandig slaappillen

MAARSSEN - Zestig procent van de verpleegkundigen in ziekenhuizen verstrekt in de avond- en nachtdienst zelfstandig slaapmiddelen.

Dat stelt het tijdschrift GezondNU op basis van een eigen onderzoek onder 500 verpleegkundigen.Uit het onderzoek, uitgevoerd middels e-mail en een online vragenlijst, bleek dat dertig procent van de verpleegkundigen in academische en algemene ziekenhuizen niet op de hoogte was van het feit dat ze de medicijnen niet zonder voorschrift van de arts mogen verstrekken. Meer dan de helft van hen zegt er niettemin mee door te gaan.
 
Huisartsen
Aanleiding om het onderzoek uit te voeren waren berichten die het blad GezondNu kreeg van huisartsen, aldus hoofdredacteur Stan van Eck. 'Huisartsen krijgen patiënten die vragen om vervolgrecepten. Zij kregen in het ziekenhuis de pillen immers ook', aldus Van Eck.
 
Preventief
Van de verpleegkundigen die zelfstandig slaapmedicatie geeft, doet tachtig procent dat wel eens uit preventief oogpunt, dus zonder dat er daadwerkelijk sprake is van slaapproblemen. Zes op de tien verpleegkundigen zegt dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis bezodiazepinen of een recept daarvoor meekrijgen.
 
Verslaving
Benzodiazepinen behoren tot de meest verslavende geneesmiddelen. Als deze middelen langer dan twee weken worden gebruikt, kan verslaving optreden.
 


 

Redactie Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.