Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

ActiZ: 'Toezicht op ‘thuiszorg-cowboy’s’'

Gemeenten en zorgkantoren moeten toezicht houden op bedrijven die thuiszorgdiensten leveren. Dat stelt ActiZ, organisatie van zorgondernemers, in reactie op de berichtgeving in de Volkskrant.In de Volkskrant werd afgelopen zaterdag bericht over misbruik van voorgeschoten AWBZ-gelden, waaruit de thuiszorg wordt gefinancierd. Zo schaften thuiszorgorganisaties dure wagenparken aan, terwijl geen zorg wordt geleverd.


Cowboy’s
Directeurvoorzitter Mariëlle Rompa van ActiZ waarschuwt voor de beeldvorming die door dit wangedrag ontstaat. ‘De organisaties waarover de Volkskrant schrijft, zijn geen lid van ActiZ. Maar iedereen die thuiszorg verleent, krijgt een knauw wanneer dit soort berichten verschijnen. Ik ben ervan overtuigd de ‘cowboys’, zoals de krant ze noemt, een marginaal verschijnsel vormen. Fatsoen moet je doen. Dat geldt ook in onze branche. Wie dat niet als norm aanvaardt, mag wat mij betreft hard aangepakt worden.’


Gemeenschapsgeld
Transparantie, toezicht en regels voor goed bestuur zijn volgens ActiZ de sleutelwoorden om de marktwerking in de thuiszorg goed te laten verlopen. Omdat de thuiszorg gebruikt maakt van gemeenschapsgeld, vraagt dit om een gedegen en open verantwoording. Rompa ziet daarbij een belangrijke rol voor de zorgkantoren. 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.