Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Isala begeleidt hartpatiënt thuis

In de Isala Klinieken in Zwolle is het Chance@home-project gestart om hartfalenpatiënten thuis te behandelen. Doel van het project is om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren en ziekenhuisopnames te verminderen.

Patiënten met chronisch hartfalen moeten regelmatig worden opgenomen in verband met complicaties, zoals het vasthouden van vocht. De behandeling bestaat uit het toedienen van medicatie om via de bloedbaan vocht af te drijven. Een behandeling die ook thuis kan.
 
Online
Nurse-practioners en gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen voeren de behandeling uit. Daarbij maken ze gebruik van mobiele communicatie- en bewakingsapparatuur. Hiermee worden gegevens van de patiënt, zoals hartritme en bloeddruk, online gepresenteerd aan de cardioloog.
 
ECG
De verpleegkundigen zijn 24 uur per dag bereikbaar. Bij problemen zal een verpleegkundige bij de patiënt thuis langsgaan voor nader onderzoek, bloedafname en medicatietoediening en een ECG. De cardioloog kan via UMTS meekijken, terwijl de verpleegkundige thuis het elektronisch patiëntendossier kan inzien. Gedurende de thuisbehandeling komt de verpleegkundige één à twee keer per dag langs.
 
In totaal zijn 10 verpleegkundigen betrokken bij deze vorm van thuisbehandeling en hebben zij inmiddels ongeveer 40 patiënten
met sukses behandeld. Het ziekenhuis biedt Chance@home per 1 januari 2007 als standaardzorg aan.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.