Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Schaduwen’ geschikt om bejegening te meten

‘Shadowing’ is een geschikte methode om de bejegening van patiënten op de dagbehandeling te onderzoeken. Dat concluderen verpleegkundigen naar aanleiding van een project in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder.
‘Schaduwen’ geschikt om bejegening te meten

'Shadowing' is het volgen van patiënten tijdens het zorgtraject om inzicht te krijgen in de vraag of de omgang van zorgverleners met patiënten verbeterd kan worden. Student-verpleegkundigen voerden het project uit voor hun hbo-v-opleiding aan de Hogeschool InHolland in Alkmaar, in het kader van het landelijke Sneller Beter-project .


Begeleider

De verpleegkundigen traden voor hun onderzoek zes keer op als begeleider van patiënten van de dagbehandeling, gedurende drie dagen. Ze liepen met de (geïnformeerde) patiënt mee van opname tot ontslag. Alleen bij ingrepen waren ze niet aanwezig. Het personeel wist niet van het doel van het onderzoek, maar wel dat er onderzocht werd.


Privacy

Het doel van het onderzoek was om te kijken of het schaduwen geschikt was als meetinstrument, om te kijken hoe verpleegkundigen en andere hulpverleners omgaan met patiënten. In het algemeen was de bejegening door verpleegkundigen goed. ‘Ze namen de tijd voor het anamnesegesprek en legden procedures goed uit. Ook gaven ze veel informatie tijdens het ontslaggesprek.’


Toeschouwers

Conclusie van de onderzoekers is dat het schaduwen gebruikt kan worden om bejegening te onderzoeken, maar dat zorgverleners soms wel al hun gedrag aanpassen als ze ‘toeschouwers’ vermoeden.


 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.