Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige stopt liefst voor 65ste

Een groot deel van de ‘oudere’ verpleegkundigen wil niet doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar.

Een leeftijdsbewust personeelsbeleid is noodzakelijk om te voorkomen dat oudere verpleegkundigen vervroegd uittreden. Dat blijkt uit onderzoek van Nicolle Boumans, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit van Maastricht, onlangs gepububliceerd in Verpleegkunde, het Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift voor verpleegkundigen. Met haar onderzoek wilde ze inzicht krijgen in de mogelijke oorzaken van vervroegde uittreding uit het arbeidsproces door verpleegkundigen.
 
Overwegingen
Slechts 23 procent van de onderzochte verpleegkundigen gaf aan te willen doorwerken tot 65 jaar. Overwegingen om eerder te stoppen liggen voornamelijk in de persoonlijke sfeer. Problemen met de gezondheid worden het vaakst genoemd. Wie nog plezier heeft in zijn werk, eigenwaarde ontleent aan het werk en werkt op een afdeling waar een prettige werksfeer heerst, wil langer blijven werken.
 
Voorspellen
Verder blijkt uit de verklarende analyses dat zowel individu-, werk-, als organisatiegebonden factoren de intentie tot uitreden voorspellen.
 

 
Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.