Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gevaarlijke pijnstiller weer in trek


COX-2-remmers winnen weer aan populariteit. Het gebruik van etoricoxib steeg dit jaar met bijna 17%.


Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Risico
Ondanks de sterke afname van het aantal coxib-gebruikers door alle commotie rond de bijwerkingen en contra-indicaties, blijkt nog steeds dat ongeveer 1 op de 5 coxib-gebruikers waarschijnlijk een cadiovasculair risico heeft.

Uit de handel
In september 2004 bleek uit een grote trial dat rofecoxib een verhoogd risico geeft op trombotische gebeurtenissen. Fabrikant MSD haalde het geneesmiddel daarom uit de handel. Celecoxib en etoricoxib namen daarvan de plaats in.

Terughoudendheid
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert sindsdien om COX-2-remmers zo kort mogelijk en in een zo laag mogelijke dosering te gebruiken. De NHG richtlijn pijnbestijding adviseert uiterste terughoudendheid bij het gebruik van COX-2 remmers.

Bewaken
Apothekers kunnen sinds 2005 het gebruik van COX-2-remmers bewaken met de zogenaamde COXibs search. Met behulp van een indicator en patiënten-overzichten kunnen zij zien aan hoeveel en aan welke patiënten die mogelijk een contra-indicatie hebben, een COX-2-remmers is verstrekt.

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.