Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Oudere garde rekent beter dan jongeren

Oudere verpleegkundigen kunnen beter rekenen dan de jongere garde. Dat blijkt uit onderzoek van Duo Market Research naar de rekenvaardigheden van verpleegkundigen, in opdracht van Nursing en The Competence Group.

 
De helft van de verpleegkundigen die ouder zijn dan 50 jaar scoort een 8 of hoger terwijl ongeveer een derde van de verpleegkundigen jonger dan 50 jaar een 8 of hoger scoort. Daarbij vallen een drietal groepen op door een relatief hoge score op de rekentest: verpleegkundige met een hbo-opleiding en mannen (een groep die overigens 8% van het totaal uitmaakt).
 
Kwaliteit onderwijs
‘Ik kan zelf erg goed rekenen’, zegt Willem Leurs lachend. Hij is 61 jaar en werkt als IC verpleegkundige in het AMC in Amsterdam. ‘Het probleem dat verpleegkundigen matig zijn in rekenen komt mij niet bekend voor, niet hier op de IC in ieder geval. Dat is misschien ook wel gerelateerd aan de IC-opleiding. Maar in het algemeen denk ik dat het rekenprobleem niets te maken heeft met of je wel of geen verpleegkundige bent, maar eerder met de matige kwaliteit van het lager- en middelbaar onderwijs.’
 
Oplossing
Op de vraag wat nou een goede oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem zegt hij: ‘Er moet op de verpleegafdelingen een strak systeem komen dat men elkaars medicatie controleert. Dat is pas sinds een aantal jaren bij ons standaard. maar tien jaar terug was dat nog niet zo. En echte grote berekeningen zoals het klaarmaken van infuusvloeistoffen wordt in Nederland nooit meer gedaan. Dat komt nu kant en klaar van de apotheek. Het gaat dus meer om zaken als het oplossen van antibiotica, met getallen achter de komma enzo. Dat vinden collega's nogal eens moeilijk, maar door elkaar te controleren kom je er beslist uit.'
 

 
Lees ook:

Ga naar de weblog van hoofdredacteur Yolanda Stil.

Doe zelf de rekentoets

Redactie Nursing – Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.