Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige herkent huiselijk geweld niet

Huiselijk geweld wordt in de medische wereld slecht herkend. De schattingen over hoe vaak het gebeurt, moeten dan ook flink bijgesteld worden.
 
Verpleegkundige herkent huiselijk geweld niet

 
Dat concludeert de Amsterdamse forensisch arts Udo Reijnders na een onderzoek dat hij binnenkort publiceert in het Britse Journal of Clinical Forensic Medicine. Reijnders toonde vijf foto's aan collega's en aan artsen en verpleegkundigen op een aantal afdelingen spoedeisende hulp. Daarop waren sporen van veel voorkomend geweld te zien, maar dat wisten de proefpersonen niet. De artsen en verpleegkundigen moesten het letsel beschrijven en een diagnose stellen.
 
Bijtwond
Over het algemeen konden de medici en de verpleegkundigen de gevolgen van een harde klap in het gezicht wel thuis brengen en dat gold ook voor de brandplekken van sigaretten die patiënten op zichzelf hadden uitgedrukt. Maar bij een bijtwond, een harde klap of een klap met een riem op de billen trok slechts een minderheid van de eerstehulpartsen en -verpleegkundigen de juiste conclusie.
 
Mishandeling
Per jaar overlijden officieel zo'n zestig tot tachtig vrouwen aan mishandeling, en veertig tot vijftig kinderen. Volgens Reijnders is dat cijfer in werkelijkheid veel hoger.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.