Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verplichte controle medicijngebruik ouderen

Er moet een verplichte, jaarlijkse controle komen op het medicijngebruik van kwetsbare ouderen en andere risicogroepen.

 
Daarvoor pleiten de apothekersorganisatie KNMP en de ouderenbond Unie KBO naar aanleiding van onderzoek in 16 verzorgingshuizen. De uitkomsten van dit medicatieveiligheidsproject zijn volgens de organisaties 'schrikbarend'. Bewoners bleken op grote schaal verkeerde of te veel medicijnen te krijgen.
 
Te veel pillen
Volgens de DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, dat de projecten in de verzorgingshuizen begeleidde, moest de medicatie van ouderen voor gemiddeld twee middelen worden aangepast. Ouderen slikten te veel pillen, de verkeerde doses of verkeerde medicijnen. Bij de onderzoeken werden de medicatiedossiers van alle bewoners die meer dan vijf middelen gebruiken, kritisch tegen het licht gehouden.
 
Geschrokken
De Unie KBO en de patiënten- en consumentenfederatie NPCF zijn geschrokken van de cijfers. 'Huisartsen horen bij ieder herhaalrecept te controleren of medicatie nog wel noodzakelijk is. Blijkbaar faalt dit systeem', aldus een NPCF-woordvoerder. 'Zorgverleners zouden verplicht moeten worden jaarlijks zo'n controle te doen', stelt een woordvoerder van de Unie KBO. Ook de KNMP pleit voor een verplichte controle. 'Deze uitkomsten zijn het bewijs dat er grote winsten te boeken zijn, maar dan moet de minister die controles wel in het basispakket opnemen', stelt woordvoerder Jeroen van Wijngaarden.
 
Ministerie VWS
Het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport is voorstander van een jaarlijkse evaluatie van medicatiedossiers. Een nieuwe wettelijke regeling is niet noodzakelijk, aldus een woordvoerster.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.