Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorgverzekeraar pakt vallen aan

Zorgverzekeraar OHRA bezoekt vanaf vandaag met een bus ouderen thuis om maatregelen te nemen tegen vallen.

Vallen is bij ouderen een groot probleem. Per jaar sterven 1700 senioren na valpartijen. Bijna 145.000 65-plussers belanden erdoor in het ziekenhuis, en velen verhuizen na een valpartij naar een verzorgingshuis. OHRA heeft het valproject opgezet in samenwerking met het Academisch medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Zorgbudget
Afgezien van persoonlijk leed, kosten de valpartijen de maatschappij volgens de verzekeraar ongeveer 370 miljoen euro per jaar. Dat is ongeveer 4 procent van het zorgbudget.

Medicijnen
Verpleegkundigen ondervragen ouderen over bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. Ze controleren de bloeddruk en eventueel de inrichting van het huis. Zonodig geven ze tips om het risico op vallen te verkleinen. Na een aantal maanden controleren ze of de oudere zich veiliger voelt. Ouderen die verzekerd zijn bij OHRA krijgen de valcheck gratis.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.