Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Verpleegkundige rekenfout heeft te veel consequenties’

'Verpleegkundigen kunnen gewoonweg geen zes halen voor rekenen.' Dat is de mening van voormalig verpleegkundige Marcellino Bogers, initiatiefnemer van het Nursing-onderzoek naar verpleegkundig rekenen.

Waarom nu een onderzoek naar verpleegkundige rekenvaardigheid?
Marcellino Bogers : ‘Wij hadden het idee dat het niet goed zat met de verpleegkundige rekenvaardigheid. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft al eerder onderzoek gedaan in het noorden van het land. Wij hebben met het Nursing-onderzoek nu landelijk inzicht in de stand van zaken.’
 
Verpleegkundigen halen gemiddeld een zes min voor rekenen. Dat is toch best goed?
‘Ja, dat lijkt zo. Maar álle vragen moeten goed zijn. Een verpleegkundige rekenfout heeft te veel consequenties. En slechts negen procent had nul fout.’
 
Uit het onderzoek blijkt dat vijftigplussers de beste rekenaars zijn. Hoe komt dat?
‘Oudere verpleegkundigen halen inderdaad gemiddeld een acht of hoger. Dit heeft te maken met het feit dat zij nog hebben leren hoofdrekenen. Jongeren leren dat niet meer goed op school. Tegenwoordig heeft iedereen een zakjapanner. Maar je hebt dat hoofdrekenen nodig, óók om fouten van anderen te kunnen herkennen. Met een zakrekenmachine kun je zomaar een komma verkeerd zetten. Bovendien krijgen jongeren ook geen goed rekenonderwijs meer, kijk naar het nieuws over de PABO-studenten die niet kunnen rekenen, die onze jongeren les moeten geven.
 
Wat vinden verpleegkundigen zelf van hun rekenkunde?
‘Ze schatten hun rekenvaardigheid goed in. Dat is positief. De meesten geven zichzelf een zes. Uit het onderzoek blijkt verder dat zeventig procent vervolgens zeer bereid is scholing te volgen. Maar nog maar weinig ziekenhuizen bieden dit standaard aan, met als gevolg dat verpleegkundigen dit in eigen tijd moeten doen, of zelf moeten betalen.’
 
Weten verpleegkundigen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor rekenfouten bij medicatietoediening?
‘Ja, dat weten ze. Verpleegkundigen weten dat ze moeten kijken naar de juiste dosering, aan de juiste persoon, en juist afgetekend. Verpleegkundig rekenen is een basisvaardigheid die ze moeten bijhouden.
 
Heb je nog verpleegkundige rekentip?
‘Ik wil zeker een oproep doen: laat altijd je medicatie controleren door een collega! Ook ik wil verpleegkundigen oproepen naar het Nursing Event te komen om hun rekenvaardigheid te oefenen, of via de rekentoets op onze website natuurlijk.’
 

 
Lees ook:
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Eén reactie

  • no-profile-image

    carla van't zand

    hallo, ik ben carla. ik wil later ook in de verpleging, maar zit nog op school. ik doe technasium, en moet een opdracht maken. ik wil het doen over rekenfouten in de verpleging. ik wil onderzoeken welke wiskunde beter is, wisA of wisB. ik zou graag uw mening willen hebben over de fouten die vaak gemaakt worden, en wat voor soort fouten. dus als u wilt reageren, stel ik dat zeer op prijs.
    mvg carla van't zand

Of registreer je om te kunnen reageren.