Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen doen het zonder IC-arts

Zes ziekenhuizen met een afdeling voor intensieve zorg hebben geen gespecialiseerde intensivecarearts beschikbaar.


Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport Het resultaat telt over prestaties van ziekenhuizen in 2006. Het rapport is een analyse van gegevens die ziekenhuizen verstrekten op basis van twintig prestatie-indicatoren.

Regels
Volgens de regels zou een intensivecarearts / intensivist wel beschikbaar moeten zijn. Het gaat om de volgende ziekenhuizen: het Havenziekenhuis in Rotterdam, de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, ziekenhuis Van Weel-Bethesda in Dirksland, Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl, Ziekenhuis Talma Sionsberg in Dokkum en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam.

Decubitus
Het positieve nieuws is volgens de IGZ dat ziekenhuizen er steeds beter in slagen om decubitus bij patiënten te voorkomen. Met name chirurgische afdelingen scoren heel goed bij het registreren van complicaties bij de behandeling. Ook hebben steeds meer ziekenhuizen gespecialiseerde teams beschikbaar voor pijnbestrijding.

Dikke darm
De inspectie constateert ook dat veel ziekenhuizen opvallend veel spoedoperaties moeten uitvoeren na ingrepen aan de dikke darm. De inspectie wil dat ziekenhuizen uitzoeken hoe dat komt.

Pijnbeleving
Daarbij moeten de ziekenhuizen volgens de IGZ meer aandacht besteden aan pijnbeleving bij patiënten. Er zijn methoden waarmee pijnbeleving kan worden gemeten. Als duidelijk is dat veel patiënten veel pijn ervaren, kan de behandeling daarop worden afgestemd.

Verbetering
De inspectie meet sinds een aantal jaar de kwaliteit van de geleverde zorg in ziekenhuizen. Bedoeling is te achterhalen op welke terreinen ziekenhuizen goed werk doen en waar verbetering mogelijk is.

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.