Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

FDA signaleert nieuwe bijwerking ibuprofen

De Amerikaanse geneesmiddelen‑ en voedingsautoriteit FDA signaleerde onlangs een nieuwe bijwerking van de pijnstiller ibuprofen.

Bij langdurig gebruik van iboprofen kan het medicijn de bloedstollingsremmende werking van het middel acetylsalicylzuur verminderen.
 
Zonder recept
Acetylsalicylzuurpreparaten in lage dosering (o.a. Acetylsalicylzuur Cardio/Neuro, Ascal Cardio/Neuro, Aspirine Protect, carbasalaatcalcium Cardio/Neuro) worden veel voorgeschreven na een hartinfarct, een beroerte of een TIA. Ibuprofen is zonder recept te koop onder verschillende namen (Advil, Brufen, Ibuprofen, Nurofen, Sarixell, Spidifen, Zafen) in apotheken en drogisterijen.
 
Reumapatiënten
De waarschuwing van de FDA tegen de combinatie van acetylsalicylzuur en ibuprofen is nog niet verwerkt in de diverse Nederlandse bijsluiters. De bijwerking staat al wel kort vermeld in het Farmaceutisch Kompas 2007, met de vermelding dat het gaat om chronisch gebruik van ibuprofen. Dit chronisch gebruikt betreft vooral reumapatiënten die voor langere tijd – een tot drie maanden – ibuprofen gebruiken in een dosering van 1200 tot maximaal 2400 milligram per dag, aldus een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
 


 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.