Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Gamen' zorgt voor betere chirurgen

Een opmerkelijk onderzoek wijst uit dat artsen die bedreven zijn in videospelletjes betere chirurgische vaardigheden hebben. Dit schrijft de medische website Healthday.

Verschillende artsen werden losgelaten op videospelletjes en op een simulatieprogramma waarin met kijkoperaties wordt geoefend. De ervaren ‘gamers’ onder de artsen bleken duidelijk beter te presteren.
 
Spelers en niet-spelers
Van de chirurgen die deelnamen aan de studie, hadden 15 nog nooit videospelletjes gespeeld, 9 speelden nul tot drie uur per week en negen van hen speelden meer dan drie uur per week op het hoogtepunt van hun videospelletjeshobby.
 
Sneller en toch minder fouten
‘Chirurgen die vroeger videospelletjes hadden gespeeld gedurende meer dan drie uur per week, maakten 37 procent minder fouten, waren 27 procent sneller en hadden een 42 betere totaalscore dan chirurgen die nooit videospelletjes hadden gespeeld,’ aldus de onderzoekers van het Beth Israel Medical Center in New York. ‘De artsen die vandaag de dag nog videospelletjes beoefenden maakten 32 procent minder fouten, waren 24 procent sneller en hadden een 26 procent hogere totaalscore dan hun niet-gamende collega’s.’
 
Top drie
De gamers die zich mochten rekenen tot de top drie van beste spelers, maakten zelfs 47 procent minder fouten en waren toch 39 procent sneller dan de niet-spelers.
 
‘Spelletjes in onderwijsprogramma’
De onderzoekers concluderen daarom dat ‘videospelletjes een praktische onderwijsmethode is om chirurgen te trainen’. Leermethodes waar videospelletjes deel van uit maken, kunnen de kloof tussen chirurgen en toepassingen via het scherm zoals kijkoperaties verkleinen, aldus de onderzoekers.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.