Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Perfectionist heeft kans op darmklachten

Perfectionisten hebben meer kans om het prikkelbare darmsyndroom te krijgen na een infectie, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Southampton vroegen 620 mensen met gastroënteritis naar stress en hun ziekte. Degenen die hoge verwachtingen van zichzelf hebben of erg gestrest zijn, hebben meer kans om het prikkelbare darmsyndroom te ontwikkelen. De onderzoekers menen dat dit verklaart waarom sommige mensen dit na een infectie wel krijgen en anderen niet.
 
Bacteriële darminfectie
Zo’n vijf procent van de Britse bevolking heeft last van het prikkelbare darmsyndroom. Eén op de tien mensen ontwikkelen dit na een bacteriële darminfectie te hebben doorgemaakt, terwijl ze daarvoor gezond waren. Dergelijke infecties veroorzaken ontsteking en ulcera in de buik wat kan leiden tot hevig braken en rectale bloedingen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.