Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Preventieve medische keuring levert weinig op

Medische zelftests en preventieve gezondheidstests in ziekenhuizen bieden mensen weinig duidelijkheid. Dat stelt de Consumentenbond in een onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag in de Gezondgids zijn verschenen.

'Het is vaak meten zonder weten. Bruikbare leefstijladviezen over bijvoorbeeld het voorkomen van hart- en vaatziekten ontbreken', concludeert de bond. De bond verwijt klinieken en fabrikanten handig in te spelen op de behoefte aan zelftests. De Consumentenbond bezocht undercover vijftien klinieken.
 
APK-keuring
Na een medische 'APK-keuring' waren de proefpersonen, afhankelijk van het aantal testen in de kliniek 70 tot 520 euro lichter. Bij de meeste klinieken is een hartfilmpje (ECG) een vast onderdeel en in twee gevallen werd ook een longfoto gemaakt. De uitkomst daarvan geeft geen absolute zekerheid. Worden geen afwijkingen geconstateerd, dan is het niet automatisch zo dat er niets aan de hand is, en andersom.
 
Adviezen
Volgens de Consumentenbond weegt het voordeel dat bij preventief onderzoek soms een verborgen kwaal aan het licht komt niet op tegen de nadelen (hoge kosten, foutmarges en onnodige ongerustheid of juist het omgekeerde). Om als consument echt iets aan een gezondheidstest te hebben, moeten klinieken meer bruikbare adviezen verstrekken.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.