Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Patiënten met prothesen onnodig verontrust’

Hans Eekhof, directeur van prothesefabrikant LINK Nederland, vindt dat patiënten onnodig verontrust zijn door uitspraken van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) over mogelijk ondeugdelijke prothesen.

 
De NOV pleitte vorige week voor een landelijk register waarin alle heup-, knie- en schouderimplantaten zijn vastgelegd. Dit zou niet alleen de kwaliteit van die prothesen verbeteren, maar ook een daling van het aantal hersteloperaties terugdringen. De NOV stelde dat er jaarlijks 4000 mensen opnieuw moeten worden geopereerd, omdat hun orthopedische prothesen niet deugen. Dit komt neer op ongeveer tien procent van de minimaal 40.000 mensen die jaarlijks een prothese krijgen aangemeten, voornamelijk kunstheupen en -knieën.
 
‘Zwaar overdreven’
Deze laatste opmerking noemt Eekhof  “onacceptabel”. Het getal van 4000 hersteloperaties in Nederland is zijns inziens zwaar overdreven. Bovendien zouden veel hersteloperaties niet te wijten zijn aan de kwaliteit van de prothesen, aldus Eekhof. Behalve het type prothese, zijn immers ook de chirurgische techniek en de levensstijl van de patiënt van invloed op de levensduur van een prothese, aldus de directeur van LINK Nederland.
 
Voorstander registratiesysteem
Wel toont Eekhof, zich – net als de NOV – een voorstander van een registratiesysteem. Wat de fabrikant betreft, liefst naar Zweeds model. De Zweden publiceren elk jaar de klinische effectiviteit van alle implantaten en registreren de factoren die deze effectiviteit beïnvloeden.
 

Redactie Nursing - Jeroen van Renesse

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.