Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink blokkeert 'blote' donorcampagne

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft op de valreep een reclamecampagne voor de bevordering van orgaandonatie terug laten trekken. Volgens de minister zouden de foto's op folders en posters, met daarop een schaars geklede vrouw, niet overeen komen met het doel van de campagne.

 
Afgelopen donderdag kreeg het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), volgens de Volkskrant, te horen dat twee foto’s ‘niet passend’ zijn. Het NIGZ besteedt deze campagne uit in opdracht van het ministerie.
 
Bloot
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de politieke achtergrond van de nieuwe minister iets te maken heeft met het besluit, schrijft de Volkskrant. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks vermoedt echter dat klink – tot voor kort directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA – de beelden heeft afgekeurd vanwege het blote karakter.
 
Fatsoensnormen
Op de foto’s staan deels ontklede stellen afgebeeld, met op het lichaam de tekst: ‘Ik ben donorgeregistreerd. En jij?’. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema is bang dat het van doen heeft met de fatsoensnormen van het sociaal-christelijke kabinet. Zij heeft Klink schriftelijke vragen gesteld.
 
‘Niets erotisch aan’
Volgens de woordvoerder van Klink had de minister de foto’s goedgekeurd als ‘als ze zouden worden gebruikt in een campagne tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.’
Nu zouden de foto’s echter niet overeenstemmen met de boodschap. De fotograaf reageert in de Volkskrant verbaasd, ‘Er is niets seksueels of erotisch aan.’
 
Half maart
Het NIGZ moet nu in allerijl nieuw beeld bij de campagne gaan zoeken, die half maart moet beginnen. De miljoen folders en stickers die al gedrukt waren, kunnen niet meer worden gebruikt en de voorbereidingen voor een bijbehorend reclamefilmpje zijn stilgelegd.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.