Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NPCF start project therapietrouw

De patiënten- en consumentenorganisatie NPCF is deze maand begonnen met het project 'Kwartiermaker therapietrouw', schrijft de website Kiesbeter.nl. Het project duurt zes maanden en wordt afgesloten met een programma van aanbevelingen.
 

 
Het project is, volgens de site, bedoeld om inzicht te krijgen in de activiteiten die ondernomen worden ter bevordering van therapietrouw, aldus Kiesbeter.nl. Bovendien wil de NPCF dat er duidelijkheid komt over de taken en verantwoordelijkheden van artsen, apothekers en patiënten. Het is al jaren bekend dat lang niet iedere patiënt trouw de hem voorgeschreven pillen slikt.
 
Nare gevolgen
Het onzorgvuldige slikken van de medicatie kan nare gevolgen hebben voor de patiënt: de ziekte duurt langer of de patiënt blijft ziek. NPCF schrijft op haar site dat er jaarlijk honderden mensen overlijden door verkeerd medicijngebruik. Vele duizenden worden om deze reden in het ziekenhuis opgenomen.
 
Sms’je
Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht en NIVEL blijkt dat simpele oplossingen het meest effectief zijn. Een apotheker of arts zou een sms'je kunnen sturen om de patiënt te herinneren aan zijn tabletten.
Gezamenlijk project

Gezamenlijk project
Kwartiermaker therapietrouw is een gezamenlijk project van de NPCF, de overkoepelende apothekerorganisatie KNMP, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), DGV (Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik) en Platform PI, 'een samenwerkingsverband tussen patiëntenorganisaties en de research georiënteerde farmaceutische industrie'.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.