Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nederland slikt jaarlijks 248 miljoen slaappillen

Maar liefst 1,86 miljoen Nederlanders slikken jaarlijks miljoenen slaap- en kalmeringstabletten. In totaal 248 miljoen per jaar, aldus het College voor Zorgverzekeringen. CVZ schat dat er ongeveer 650.000 chronische gebruikers zijn.

 
Onschuldig zijn deze tabletten, ook bekend als benzodiazepinen, niet. Ze zijn zowel geestelijk als lichamelijk sterk verslavend en dat al na drie weken gebruik. Opmerkelijk is, is dat de grootste groep verslaafden in Nederland de benzodiazepine-gebruikers zijn, waaronder vooral oudere vrouwen. Ondanks allerlei pogingen om het gebruik terug te dringen, is het al jaren min of meer constant, aldus een onderzoeker van CVZ in dagblad BN DeStem.
 
113 miljoen euro per jaar
In een interview met het dagblad, meldt Lia van Schaijk van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik dat er voor 113 miljoen euro per jaar aan slaap- en kalmeringstabletten geslikt wordt. De grootste schade is echter de menselijke schade, aldus Van Schaik in het dagblad. ‘Mensen komen vaak in grote psychische nood.’ Bovendien zorgen de versuffende pillen voor veel ongelukken.
 
'Dizzy van de pillen'
‘Elk jaar breken veel ouderen hun heup doordat ze 's nachts opstaan, nog dizzy van de pillen. En natuurlijk de verkeersongevallen, doordat versufte mensen niet opletten bij het oversteken.’ BN DeStem haalt cijfers aan, waaruit blijkt dat eind jaren negentig jaarlijks 180 mensen aan een ongeluk stierven na gebruik van kalmerende middelen.
 
Makkelijk te verkrijgen
De pillen blijven echter, ondanks alles, makkelijk te verkrijgen. Een herhaalrecept wordt in 61 procent van de gevallen gewoon uitgeschreven door de doktersassistent, niet door de huisarts zelf, aldus het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
 
Betere voorlichting
De Universiteit van Leiden doet op dit moment onderzoek naar een betere voorlichting aan benzodiazepine-gebruikers. Hieruit is al gebleken dat individuele computer-gegenereerde voorlichting gericht op het verminderen of stoppen met slikken van benzodiazepinen, twee tot vier maal zo effectief is als algemene voorlichting, aldus Geeske ten Wolde. Zij promoveert later dit jaar op dit onderwerp.
 

 

Redactie Nursing - Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.