Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt verplicht uit bed voor ontbijt

Patiënten die op de afdeling chirurgie van het Mesos Medisch Centrum in Utrecht liggen, moeten voortaan uit bed komen voor hun ontbijt. In een speciale ontbijtzaal kunnen de tien tot twintig patiënten bij een buffet kiezen wat ze willen eten en drinken.
Patiënt verplicht uit bed voor ontbijt


Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt. Volgens het ziekenhuis is het goed voor mensen die net geopereerd zijn om uit bed te komen. De spieren worden daardoor sterker en de conditie blijft op peil.


Welbevinden

Goed eten en drinken draagt ook bij aan het herstel van patiënten, stelt het hospitaal. Samen ontbijten is verder goed voor de sociale contacten en voor het welbevinden van de patiënten, omdat ze kunnen eten waar ze trek in hebben. 'We moeten af van het idee dat we van iedereen in het ziekenhuis een patiënt maken door hem of haar een pyjama aan te trekken en in bed te stoppen', aldus de initiatiefnemer van het project, chirurg Maurits de Brauw. 'Op deze manier voelt de patiënt zich minder patiënt en meer te gast.'


Het Mesos Medisch Centrum heeft het idee afgekeken van een afdeling in een Duits ziekenhuis. Patiënten die niet in staat zijn uit bed te komen, krijgen ontbijt op bed. Zij worden bediend met een speciale kar met koelruimtes, zodat ook zij kunnen kiezen waar ze trek in hebben.


 

redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.