Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Vrijheidsbeperking onterecht goed bedoeld’

Verpleegkundigen en verzorgenden denken vaak ten onrechte dat ze met vrijheidsbeperking het beste doen voor hun cliënt.
‘Vrijheidsbeperking onterecht goed bedoeld’

 
Zij bedoelen het goed, maar vaak is het niet nodig en juist nadelig voor de patiënt. Betere scholing moet dit probleem aanpakken. Dat zegt adviseur Paul Poortvliet van het LEVV naar aanleiding van het LEVV-onderzoek in verpleeg- en verzorgingshuizen. Een groot deel van de onderzochte verpleegkundigen en verzorgenden ontneemt bewoners onnodig hun vrijheid. Cliënten worden vastgebonden, in diepe stoelen gezet of krijgen kalmerende medicijnen toegediend.
 
In paniek
Veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben hierbij goede intenties, benadrukt Poortvliet. ‘Ze willen de bewoners juist beschermen. Maar ze moeten eerder kijken of de situatie ook anders aangepakt kan worden’, zegt hij. ‘Bewoners raken vaak in paniek door beperkende maatregelen, waardoor er juist ongelukken gebeuren.’ Dit is gebleken uit eerder onderzoek.
 
Afdelingscultuur
Volgens Poortvliet is het ook belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden tijdens het werk met elkaar bespreken of vrijheidsbeperking nodig is en hoe dat er per bewoner en situatie uit zou moeten zien. ‘Ook in teamoverleg moet dit thema bespreekbaar zijn’, zegt de adviseur. ‘Daarnaast heeft het personeel scholing nodig.’ Het LEVV gaat zich dan ook richten op scholingsadviezen aan instellingen en hen waar nodig helpen de afdelingscultuur in kaart te brengen.
 

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.