Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal besmette teken veel groter dan gedacht

Het aantal teken dat besmet is met de Borrelia-bacterie neemt sterk toe. Eerder al bleek het aantal mensen met de ziekte van Lyme door een tekenbeet toe te nemen, maar de cijfers liggen nog hoger dan gedacht.

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek, waarmee de Wageningen Universiteit een jaar geleden is gestart. Een gisteren gepresenteerde tussenstand van het onderzoek toont aan dat een kwart tot de helft van de teken de besmettelijke bacterie bij zich draagt.
 
Ziekte van Lyme
Teken worden behalve in de bossen ook opmerkelijk vaak in tuinen aangetroffen. Vooral uit Schouwen-Duiveland, Amsterdam, Ede en Apeldoorn hebben de onderzoekers veel meldingen binnengekregen.
Mensen die gebeten zijn door een besmette teek en de ziekte van Lyme oplopen, krijgen vaak last van reumatische en neurologische klachten.
 
Alarmerend
Voor het onderzoek hebben vrijwilligers op 25 locaties maandelijks teken gevangen. Gebleken is dat het aantal besmette teken in Nederland veel hoger is dan in de rest van Europa. De Wageningse wetenschappers kunnen de alarmerende cijfers nog niet afdoende verklaren.
 
Nationale ramp
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nieuw voorlichtingsmateriaal over bescherming tegen tekenbeten en het voorkomen van de ziekte van Lyme ontwikkeld. Eerder waarschuwde de Wageningse insectendeskundige Willem Takken al voor een nationale ramp als er geen landelijke campagne zou worden gestart. Volgens hem is de stijging van besmette teken schokkend en onverwacht.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.