Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bloedgroep kan gewijzigd worden

Deense onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om in principe de bloedgroep te kunnen wijzigen van donorbloed. Het onderzoek van de universiteit van Kopenhagen is beschreven in de jongste editie van het wetenschappelijke blad Nature Biotechnology .

 
Van de groepen A, B en AB kan groep O worden gemaakt. Bloedgroep 0 is niet de universele donor voor alle bloedproducten. Dat geldt alleen voor erytrocyten en trombocyten. Voor plasma is bloedgroep AB de universele donor.
 
Enzymen
Volgens de Britse omroep BBC maakten de wetenschappers gebruik van enzymen . De vinding kan in sommige landen een oplossing zijn voor het chronische tekort aan bruikbaar donorbloed. In Nederland is geen tekort aan donorbloed.
 
Meer proeven nodig
De onderzoekers hebben wel aangetekend dat er meer proeven met mensen nodig zijn voordat de methode grootschalig kan worden gebruikt.
 
Vijf tot tien jaar
Volgens Cees van der Poel, secretaris medische zaken van Sanquin Bloedvoorziening, is sprake van een belangrijke sprong in het onderzoek . Wel denkt hij dat het nog vijf of tien jaar kan duren voordat de methode kan worden uitgevoerd. Van der Poel sluit niet uit dat het uiteindelijk tot niets leidt. ‘Mogelijk kun je niet ongestraft eiwitten van de rode bloedcellen gaan afknippen.’
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.