Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Enge' plaatjes op tabak ineffectief

Een angstaanjagende kleurenfoto van rokerslongen op een pakje sigaretten helpt rokers niet van hun gewoonte af. Dergelijke voorlichting is niet effectief.

Dat heeft gedragswetenschapper Gerjo Kok van de Universiteit Maastricht gezegd. Samen met drie universiteitscollega's hekelt Kok het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat in februari juist het tegenovergestelde beweerde. VWS baseerde zich op een rapport van Research voor Beleid. Maar volgens de Maastrichtse wetenschappers staat dat onderzoek bol van 'halve waarheden' en 'onjuiste conclusies'.
 
Defensief gedrag
Volgens Kok is het al sinds jaar en dag bekend dat angstgerichte voorlichting niet werkt. Hij verwijst naar de campagne om alcoholmisbruik tegen te gaan en verkeersvoorlichting door verkeersslachtoffers. 'De mensen op wie dit soort voorlichting is gericht, vertonen defensief gedrag. Ze reageren extra kritisch of besteden er minder aandacht aan dan anderen', aldus Kok. 'Je hoeft tegenwoordig niemand, rokers en niet-rokers, de negatieve gevolgen van roken uit te leggen', laat Kok weten.
 
Geen nuance
Kok heeft aan het onderzoek van Research en Beleid meegewerkt maar weigerde daarna zijn naamsvermelding omdat hij het niet eens was met de samenvatting van het rapport. Daarin zijn volgens hem alle nuances verdwenen. De gedragswetenschapper en zijn collega's hebben inmiddels aan de bel getrokken bij de commissie VWS in de Tweede Kamer.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.