Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NVZ onderzoekt gewenste beroepsinhoud

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaat onderzoek doen naar de gewenste beroepsinhoud van net afgestudeerde verpleegkundigen. De vereniging wil dat de bekwaamheden van de starters beter aansluiten bij de wensen van het werkveld.
 

 
Het landelijk onderzoek naar verpleegkundige opleidingen op zowel niveau 4 als niveau 5 gaat volgende maand van start. Met regionale bijeenkomsten wil de NVZ peilen wat de gewenste beroepsinhoud is van beginnende verpleegkundigen. Het beeld dat uit deze bijeenkomsten ontstaat, gebruikt de NVZ voor toekomstige herzieningen van verpleegkundige opleidingen.
 
Input vanuit praktijk
Naast het kijken naar wat opleidingen kunnen verbeteren op het gebied van beroepsinhoud, besteedt het onderzoek ook aandacht aan de input van het werkveld. ‘Wat verpleegkundigen leren op school zijn actuele technieken. Ze moeten wel de kans krijgen om die bekwaamheden in de praktijk toe te passen’, zegt Marije Hulsbosch van de NVZ. ‘Daarin is een taak weggelegd voor zorginstellingen zelf.’
 
Apart en samen
Het onderzoek bekijkt niveau 4 en 5 apart, omdat de bekwaamheden en beroepsinhoud van beide niveaus verschillen. ‘We kijken echter ook naar hoe mbo- en hbo-verpleegkundigen in de praktijk op elkaar aansluiten’, voegt Hulsbosch daaraan toe. Het onderzoek is naar verwachting in juni 2008 klaar.
 

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.